ETGB Nedir? (Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi)
ETGB veya Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi, mikro ihracat için gümrük maliyetlerini ve prosedürlerini minimize eden bir prosedürdür.
ETGB nedir? E-Ticaret Gümrük Beyannamesi, “ürünün kimliği” niteliğinde bir gümrük beyannamesidir. Mikro İhracat kapsamındaki gönderiler için gümrük prosedürlerini azaltan ETGB yetkili ve lisanslı mikro İhracat kargo şirketleri tarafından düzenlenen resmi bir belgedir.

Mikro İhracat kapsamındaki gümrük prosedürlerini azaltmak ve maliyetlerini ortadan kaldırmak için kullanılan bir beyanname sistemidir. E-Ticaret Gümrük Beyannamesi kullanılmada geleneksel ihracat prosedürleri nelir ile yapılan gümrük müşavirliği hizmetlerine de ihtiyaç duyulmaz. E-Ticaret Gümrük Beyannamesi ile yurtdışına satılan ürünlere ait gümrük beyannamesini için mevcut aracı bir gümrük firması ile anlaşılır. E-Ticaret Gümrük Beyannamesi Mikro İhracat yapmak isteyen firmalar ürünü yetkili mikro İhracat kargo şirketine teslim eder. Kargo firması ürün için ETGB düzenler ve resmi yayın organlarına iletir. Mikro İhracat firması E-Ticaret Gümrük Beyannamesi sorgulama ile ürünün gümrükle ilgili süreçlerini takip eder.
Geleneksel İhracat Prosedürlerine Alternatif Kolaylık ETGB Gönderim İşlemleri
E-ticaret gümrük beyannamesi (ETGB), 300 kilogramı ve 15.000 euroyu aşmayan gönderilere özel bir beyanname türüdür. Bu sistem sayesinde mikro ihracat yapan firmalar, klasik ihracat sürecinde karşılaşılan evrak hazırlama, noter tasdikleri ve gümrük müşaviriyle çalışma dâhil birçok işlemden kurtulmuş olur. Aynı zamanda ETGB ile yapılan gönderilerde KDV iadesi de olur. Bu da mikro ihracat yapan firmalar için ciddi bir maliyet avantajıdır. Ürün kargoya teslim edildiğinde başlayan süreç, kargoya ait bir gümrük idaresi üzerinden yürütülür. Ürün kargo aracılığıyla yurt dışına çıkarılırken sistem üzerinden beyanname hazırlanır ve elektronik ortamda gönderilir.
ETGB Süreci ve Sorgulama İşlemleri
Bu süreç ve işlem için, ihracatçılara herhangi bir fiziksel evrak verilmez. Kargo firmaları, örnek vermek gerekirse; PTT, UPS, DHL ve TNT gibi firma ve kuruluşlar, ETGB olayını yapmaya yetkilidir ve bu nedenle gerekli süreci kendi bünyeleri içerisinde gerçekleştirirler. Ürün gümrükten çıktıktan sonra ihracatçı firma, e-devlet sistemi veya kargo firmalarının sağlamış oldukları platform üzerinden, TF-Kod ve tarih ile birlikte en altta yer alan numaranın başındaki harf ile birlikte menşe ülke kodunu girdikleri de beyanname numarasını, ihracat yapılan gün tarihi v.b. bilgilerini öğrenme şansına sahiptirler. Bu durum, özellikle mikro ve küçük ölçekli firmaların işlerini büyütmelerinde, yurtdışına ihracat yapmalarında büyük bir kolaylık sağlayarak e-ihracatı mümkün kılan altyapıyı oluşturmaktadır.
Amazon Danışmanlığı ile ETGB’nin Bağlantısı
Amazon’da satış yapan Türk satıcılar için ETGB büyük bir avantajdır. Ürünlerini Amazon’un Avrupa ya da Amerika’daki depolarına göndermek isteyen satıcılar, ETGB sayesinde düşük maliyetle ihracat yapabilir. Amazon danışmanlığı hizmeti alan firmalara, bu süreçlerde ETGB’nin nasıl kullanılacağı, hangi kargo firmalarıyla çalışılacağı ve KDV iade süreçleri hakkında rehberlik sağlanır. Böylece e-ihracat süreci daha profesyonel ve sorunsuz yürütülür.